Trop to ślady nóg zwierząt łownych pozostawione w podłożu, czyli miękkim gruncie, śniegu, piasku, błocie.
Ślad to każdy trop lub inna rzecz świadcząca o przejściu zwierzyny.
Zwierzyna płowa i czarna zostawiają tropy racic, zwierzyna drobna trop łap. Pojedynczy odcisk w tropie nazywany jest pieczęcią.
Z tropu wyczytać można m.in.:
- Jaki gatunek
- Wiek, czasem płeć (np. u saren)
- Ilość zwierzyny
- Przybliżoną wielkość – głębokość tropu daje wskazówkę co do masy
- Gdzie zwierzyna zalega
- Trasy poruszania się
- Czy nory są zamieszkałe i warto planować zasiadkę
- Czy zwierzyna ciągnie (porusza się wolno), czy jest w tropie gonnym (biegnie)
- Pozwalają odnaleźć postrzałka
- Przydają się do inwentaryzacji zwierzyny
- Wykorzystywane są do szacowania szkód łowieckich (rozpoznania czy przypadkiem to nie krowa weszła w szkodę)
- Do znajdowania zrzutów poroża.
Każde zwierze ma specyficzny trop.
Przykładowo łosie poruszają się tzw. skroczem – jednoczesnym przestawianiem prawych i lewych badyli. U danieli nie ma odcisku szpil, nawet w tropie gonnym. W tropie byków jeleni można zaobserwować przestęp lub niedostęp. Przestęp – odciski tylnych racic są widoczne przed odciskami przednich. Niedostęp – odciski tylnych racic nigdy nie dotykają przednich. Taki trop pozostawiają stare byki, którym coraz trudniej jest przestawiać badyle. U saren szpile widoczne są tylko w tropie gonnym. Jeżeli nie są widoczne oznacza to, że sarna ciągnie.
Tropy służą do inwentaryzacji zwierzyny na danym terenie. Dany region obchodzi się po drogach lub liniach oddziałowych i ustala, czy zwierzyna przeszła dalej. Brak tropów wyjściowych oznacza, że ciągle przebywa w danym rejonie (ostępie). Ustalenie miejsc zalegania zwierzyny pozwala dobrze pokierować nagonką i rozstawić linię myśliwych.
Trop ciepły, świeży – trop, który zwierz niedawno zostawił.
Trop sfarbowany, krwawy – trop postrzelonego zwierza ze śladami krwi.
Trop sztuczny – trop stosowany na konkursach psów myśliwskich w celu sprawdzenia pracy psa na tropie postrzałka.
Trop zimny – trop zwietrzały, dawny.